dimarts, 16 d’agost del 2011

Alimentació complementària, dubtes i restrenyiment

Ja portem gairebé un mes des de que el baby va començar a menjar sòlids. Com ja sabeu jo estava molt disposada a fer el sistema del baby led weaning, però les circumstàncies estan fent que cada vegada trituri més les coses i li doni jo mateixa amb la cullera. Com em sento: fataaaaal.
Em sento malament perquè tinc un nen que és una meravella, tot li agrada, tot s'ho menja i ell està encantat de la vida de menjar els aliments sense "papilletes". El problema quin és doncs? Que el nen no mastega. S'empassa uns trossos enormes de menjar i li veus com posa cara d'estar patint mentre l'aliment li baixa per l'esòfag. Ja se que ha d'anar experimentant i aprenent per millorar la tècnica de mastegar, però que voleu que us digui, a mi no em convenç.
Un altre tema que ha vingut de la maneta des de que hem començat els sòlids és el restrenyiment dels nassos. Estem en una etapa que el nen no sap fer caca sol, li he de fer massatgets a la panxa, la bicicleta, treure-li el bolquer, cantar-li, de tot, perquè el nen tregui el cagarro amb el mínim de plors possible. Crec que el problema és que té els músculs encara molt dèbils i això de fer caques amb consistència i no "aiguaxirri" no ho porta gens bé. Abans ell no era ni conscient de quan feia caca i ni es queixava quan anava brut. Et trobaves el regalet per l'olor o quan li anaves a canviar el bolquer. Ara ell és conscient que hi ha alguna cosa allà dins que molesta i que no sap com treure-la. Com podeu imaginar, el que menys ens convé ara es trobar trossos grans de menjar a la caca que facin la situació encara més difícil. Perquè una altra cosa que mhe adonat és que els trossos grossos que s'empassa, no les digereix, és a dir que tal com entren surten i això tampoc crec que li faci cap bé.
Amb tota questa parrafada el que vull dir és que cada vegada ell menja menys coses per ell mateix. Cada dia procuro donar-li alguna cosa perquè mengi ell sol i de moment el que més em convenç és el meló, perquè es desfà totalment a la boca i la pell fa d'agafador i de rossegador per les 3 dentetes que té. ( sí, sí, ja van 3!)
Com està encaixant els canvis el baby? També fatal. Perquè ell vol menjar tot sol. Ara el que fem és que li deixo agafar la cullera mentre jo li fico a la boca i sembla que de moment cola, però no tinc confiança que la novetat d'agafar la cullera el distregui gaires dies més.
"Help me" mames guapes:
Si sabeu de remeis casolans pel restrenyiment, agrairia els comentaris. Estic oberta a tot menys al suc de taronja, perquè vull esperar a donar-li cítrics.
Si sabeu de més aliments segurs perquè ell pugui menjar, també agrairia comentaris. Havia pensat provar amb l'advocat.

12 comentaris:

cira ha dit...

Hola Mama moderna! He parlat al bloc una mica de l'alimentació complementària (l'entrada de la he dedicat una mica...;)
Primer, no t'agoviis. La meva al principi també va tenir una època de restrenyiment, però jo sí que li donava tronges, de fet crec que és una de les prmieres fruites que va menjar sòlides. L'infermera em va dir que li podiem donar mango o fruites tropicals, que tenen molta fibra, però potser també vols introduir-li més tard aquestes..
A veure si ho pots resoldre!

onavis ha dit...

Jo no sé si et puc ajudar gaire, perque de restrinyement no n'hem patit mai, de moment.
Sí que recordo que quan li donava sòlids a la nena al principi feia unes caques molt coloristes i amb molts trosses, això suposo que és normal.
I lo de la cullera, jo des del principi li he donat el menjar amb dos: una per ella i una per mi, ja que si no no ho vol.
No ho sé, suposo que deu ser difícil veure'l patir, però sobretot no et sentis malament perquè fas tot el possible!

Euphorbia ha dit...

No crec que t'hagis de sentir malament si la cosa no va com tu esperaves, a mi el tema de que s'empassin les coses senceres sense mastegar és el que menys m'agrada del sistema. Jo sempre vaig triturar encara que de tant en tant li anava donant coses perquè s'entretingués. També feia això de donar-li una cullera per a ell.
Sobre el restrenyiment no sé si et puc ajudar gaire perquè tampoc ha estat un problema que ens hagi afectat, però recordo que la pediatra em va dir que no li donés ni poma ni plàtan si anava restret. Suposo que la fibra de la verdura deu ajudar. Petons i que vagi bé.

Sol Solet ha dit...

Nosaltres no em tingut restrenyiment però tot i així et puc dir alguns trucs:
· Un rajolinet d'oli d'oliva a la papilla (ajuda a desengrasar el tema)
· A la papilla de fruita li poses una culleradeta de res de cafè amb polpa de taronja i després ho passes pel turmix (això porta molta fibra)
· Van molt bé les verdures de tronc, és a dir el tronc de la col, la bleda...(tot i que això no sé si ja en menja)
· A les farmàcies hi ha unes infusions naturals que són laxans.
· Prova a donar-li pruna (que és molt laxant)

Bé espero que puguis aprofitar algún truquet.

Ànims amb les papilles, jo també vaig provar lo dels trossests i tb m'ho trobava al bolquer de manera que vam tornar als triturarts.
Un petonet

MamaModerna ha dit...

Anna, Gràcies pel teu post fantàstic d'avui Anna i pel teu comentari. M'agrada això dels mangos.

Onavis, ui si faig una cullera per ell i una per mi, el baby s'enfada molt perquè les vol totes ell. Tinc sort és molt tragoncete. Faig tot el possible però com tu dius és horrorós veure'ls patir.

Euphorbia, crec que podria escriure un post de "coses que vaig dir que no faria i vaig acabant fent"... La dieta del baby més fibrosa ja no pot ser. A veure si aconsegueixo que begui més aigua que això ens està costant una mica i segur que solucionaria bastant el problema.

MamaModerna ha dit...

Sol solet, molt bons consells gràcies! Dilluns tinc hora al metge a veure que em diu.

Sandra Ferrer Valero ha dit...

Hola! He conegut el teu bloc pel de l'Anna (que ens deleita amb aquelles històries de les mames) i m'ha agradat molt. El tema dels trocets, a mi em passa igual, també me'ls trobo sempre al panyal. El que jo faig es donar-li qualsevol aliment primer a trossos molt petits i a mida que veig que els mastega els hi vaig fent més grossos. L'estrenyiment es normal quan fan el canvi als sòlids. Però si li agrada la verdura pot ser que es reguli més ràpit. Les monjetes tendres i la col-i-flor, per exemple, a casa, se les menjen d'allò més bé. La Col-i-flor, encara que sembli extrany pels nens, els fa gràcia (a casa els diem els arbrets) i es desfan a la boca. Per la carn, prova a fer-li hamburgueses casolanes i així la carn ja està trinxada. Bé, espero haver-te ajudat una mica. De totes maneres, no t'agobiis aquests canvis adaptatius son normals.
Sandra
http://anda-si-es-mama.blogspot.com/

MamaModerna ha dit...

Hola Sandra, benvinguda al meu bloc i mooooltes gràcies per la teva ajuda.
També faré una ullada al teu bloc :-)

Esther ha dit...

Ei maca,

Crec que les compis ja t'han dit tot el que jo podia aportar però mira, et comento igual.

Pel tema del menjar no t'has d'agobiar... Si veus que un sistema no et funciona doncs no passa res per canviar. Cada nen és un món i al cap i a la fi ells són els que porten el ritme.

A mi és que això dels aliments a trossos no m'ha convençut mai així que nosaltres donem farinetes i anem introduint algun trocet. Amb l'Andreu també ho vam fer així i a l'any ell solet va decidir que no menjava més farinetes i va passar a menjar trossos de la nit al dia.

En Biel sí que ha patit restrenyiment quan era més peque i es passa fatal. Ara però sembla que ho portem millor.

Nosaltres fem el següent:

- Culleradeta petita d'oli d'oliva a la papilla.
- Molta aigua.
- Taronja va ser del primer q va prendre.
- O ve a la farineta del migdia o a la de la nit alguna verdura de les verdes (bleda, mongeta tendra...) La seva pediatra sempre diu que les verdures de color verd són les que fan fer cacotes.
- M'he adonat que el porro i la ceba també l'ajuden molt a fer de ventre així que a la nit o al migdia en cau un trocet.

Ja ens explicaràs què tal va!

MamaModerna ha dit...

Esther, ara amb tots els vostres consells crec que el que he de millorar és el tema de l'aigua, ja que veu molt poqueta, però com té pit i menja molta verdura i fruita, no li havia donat molta importància. També aniré introduint mica en mica els aliments que comenteu més laxants. Ja aniré explicant i gràcies.

Erna ha dit...

Jo també estic amb el baby freedom jejeje
Pero que li dones normalment??
La Budda no va estrenyida sino tot el contrari pero també miro de donarli coses q li facin anar de ventre.
El cor del pepino... Tomaquets cherry.. mandarina...
I molta i molta aiguaa en got, lagafo jo i ella va bebent poc a poc.
Es millor no donarli trossos tan gran, per exemple pernil en dolç en troços minis o arroz que ell agafi el grantes... hummus q esta molt boo i es facil dempassar
ahhh y una mica de pa ben tou amb pate, els hi encantan
I el meu descobriment han sigut els cherios, es desfan a la boca, son facils dagafar i tenen molt de ferro
muuuaaa

MamaModerna ha dit...

Erna, jo li doni coses més bàsiques penso. De moment menja: poma cuita, pruna, carbassó, mongeta verda, carabassa, moniato, avena i pollastre.
M'apunto lo dels cherrios per més endavant!

Noies, he aconseguit que el baby begui més aigua amb el truc de licuar una pruna i barrejar-la i voilà, té super bon gust i s'ho beu tot content.